Snel naar

Europa in de ban van de winter

In oktober sprak ik nog met m’n oude buurvrouw. Tegenwoordig wonen ze in een bejaardenflat en ze zijn zo gefortuneerd dat ze een huisje in Spanje hebben gekocht. Lekker om de koude winters (welke?) te ontvluchten. “Half november gaan we weer hoor”, ik hoor het haar nog zeggen. Ik dacht toen nog dat je voor koud weer Nederland eigenlijk niet meer hoeft te ontvluchten. Maar warmte voor die oudjes is natuurlijk heerlijk! En nu zit ze in Spanje, waarschijnlijk in de sneeuw. Ik hoop voor haar dat het huisje aan de Costa del Sol of de Costa Blanca staat want de winter slaat keihard toe in Spanje.

Ik zou een apart blog kunnen schrijven over de sneeuw en koude in Spanje (en andere delen van Europa) echter deel ik nog wel even deze foto uit Madrid van Sietse van der Werff. Maar ik laat het hierbij want voor onze contreien worden op dit moment heerlijke kaarten opgediend.

Afgelopen nacht was het koud en heeft het op klomp hoogte bijna overal gevroren. Juist daar waar veel sneeuw ligt, in Zuid Limburg nabij Vaals, was er geen vorst. Dat moet te maken hebben met aanwezige bewolking. Bij een kraakheldere hemel zou juist daar de uitstraling het grootst moeten zijn en zou je strenge vorst verwachten. In mijn omgeving (Noord Holland) was het wel helder en dat zie je aan de temperatuur. Op klomphoogte dik -6°c.

En de sloot achter m’n huis was dan ook voor het eerst sinds februari 2018 weer helemaal dicht. Gisterenavond plaatste Wouter (aan de andere kant van de dijk) al een foto van het bevroren watertje aan zijn kant.

Goed…. snel naar de kaarten. Wat ziet die pluim er lekker uit!! De oper is wel een koude uitbijter maar het moyenne is flink onderuit gegaan. Tegen het einde van de week wellicht een ijsdag en ook de helmannetjes zullen gescoord worden.

De situatie is eigenlijk niet eens zo heel veel veranderd in vergelijk met gisteren. Nog steeds staat er op de kaarten dat het Russische hoog en het Azoren hoog verbinding gaan zoeken.

Op donderdag is dat dan gelukt en is het stromingspatroon naar het oosten gedraaid.

En daar ligt een bult koude lucht die richting de Lage Landen wordt getransporteerd.

Dat zou kunnen resulteren in deze temperaturen, die we overdag kunnen gaan bereiken volgende weekend. En kijk eens naar de temperaturen in Polen. De kou komt wel erg dichtbij!

De uitsmijter is deze kaart met dikke sneeuw voor de Lage Landen! Nu hoor ik jullie denken “het zal wel weer regen worden in grote delen van het land!

Nee hoor! Met deze dauwpunten gaan we heerlijke sneeuwpret beleven. Ik word wel enthousiast van deze kaarten maar houd alsjeblieft wel in het achterhoofd dat dit nog ver weg is en dat het ook nog kan veranderen! Niks is zeker maar zulke mooie winterse kaarten hebben we in tijden niet gezien!

Fijn weekend!

Ronaldo
Author: Ronaldo

168 comments

 1. Super! Weer een bericht 😃😃

  Op Eurosport nu de world cup in St. Anton am Arlberg. Twee jaar terug (toen ik met kerst daar weer skiles gaf) afgelast wegens teveel sneeuw. Nu ongekend ideale conditie’s

 2. Zolang ik nog geen stevige koppen als “winter in aantocht” in de kranten zie verschijnen, houd ik de winterse kaarten zeker diep verscholen in mijn achterhoofd.

 3. Hmm ik zit echt te likkebaarden bij dit bericht… :p
  Dat wordt eelt op mijn duimen draaien!

 4. Ik vind het eigenlijk wel een leuk idee om ieders verhaal/anekdotes te horen ten tijde van de steenkoude februarinachten in 2012. Ik ga eerst even lunchen met de kleine, zal ik straks de mijne eens delen!

  1. Leuk idee, k zal alvast beginnen 😉

   De avond voor de koudste nacht geschaatst met een hoop vrienden van de middelbare. Lekker ijshocken, sneeuwballen gevecht en warme choco. Daarna bleven we met 4 vrienden slapen en toen ik ‘s ochtends zag dat het rond Rotterdam -16 was zijn we in onze onderbroek naar buiten gegaan en hebben we door de wijk gerend. Ook hebben we sneeuwengelen gemaakt tot alles zeer deed en brandde. Gelukkig wachtte er binnen warme choco en pijnlijke douche. Verder in die periode best veel op de Rotte geschaatst (incl. Molentocht).

  2. Dan ik als tweede. De dag voor die kou eerst een pak sneeuw gevallen. Ik moest een auto ophalen in Raalte die ik gekocht had, station, want een paar maanden later mijn eerste dochter op komst. Wist dat het ging sneeuwen, dus op tijd weg met de trein vanuit Amsterdam Zuid. Trein naar Utrecht reed niet, want bij Bijlmer stond er eentje vast. Naar Schiphol en door naar Centraal. Aangekomen in Utrecht uurtje moeten wachten op de trein naar Zwolle. Ff naar de Mac en toen was die ook uitgevallen. Dan maar via Arnhem. Dat was mijn redding, want dat bleek de laatste vanuit Utrecht te zijn. Via Utrecht naar Zwolle en bij Wijhe uitgestapt. Die rit duurde 8u. Het was toen rond 19u al min 10. Met de auto naar huis was het al min 16 op de veluwe. Geweldige dag!

   Heel verhaal haha.

  3. Ik studeerde in die tijd in Nijmegen. Al tijden volger van die vorige site dus heel de zachte aanloop gevolgd. Toen waren er toch ineens eind januari die koude oplossingen in de kaarten en ze bleven staan! Nee wacht, ze werden werkelijkheid! Wandelingen gemaakt in Ooijpolder langs de dampende Waal. Prachtig.
   Die bewuste avond van 4 februari moest ik een feestje draaien in een café in Nijmegen Oost. Fijn feestjes waren dat meestal, ik was ook nooit voor 0300 uur klaar. Daarna opruimen etc, nog geen smartphone dus niet tussendoor in de gaten gehouden hoe hard het buiten afkoelde. Iets wat ik nu ongetwijfeld wel zou doen.
   Afijn, de gasten naar buiten, ik had de bar opgeruimd en moest nog even het afval wegbrengen. Loop ik daar in m’n polo naar buiten, nondeju wat koud… Snel door de sneeuw de hoek om naar de afvalcontainer. De ijzeren klep open en zak erin. Klep weer dicht, maar mijn hand bleef plakken aan de ijzeren greep! Dat was schrikken. Hij ging gelukkig alsnog los, maar ik dacht jemig dat heb ik nog nooit meegemaakt. Daarna weer naar huis, ’s ochtends stonden (opnieuw) de ijsbloemen tegen het enkelglas van onze oude maar fijne studentenvilla. Prachtig, ik had ze nog nooit met eigen ogen gezien!
   De volgende ochtend hoorde ik dat er ook een of ander vrouwke met haar tong tegen de
   Waalbrug vast had gezeten…
   Mooie herinneringen!

 5. Heerlijk leesvoer en ondanks dat het nog cherrypicking is (ik zie ook warme oplossingen) heb ik het gevoel dat de beer nu de dode mus opvreet! Met huid en veer!

  De kou is nu aanwezig in het oosten. Constellatie ongeveer gelijk maar nu met kou in aanvoergebied.

 6. Mooie verwachtingen. Ik heb er nu een beter gevoel bij dat het uit gaat komen.

 7. Tja, 2012, een prachtige ijsvloer en dan 10 cm sneeuwval. Toen maar een slootje in de buurt sneeuwvrij gemaakt.

 8. Ik lees net in de Trouw dat ze bij het KNMI een SSW verwachten!!! Zouden jullie daar eens naar willen kijken?

 9. In februari 2012 op een donderdag samen met Rutger de elfstedentocht geschaatst. Om de noord en finish onder de waterpoort.

  1. Startknop de finischplek, de Bonkefeart. Lunch in Franker. Ik sat al stukken
   Topperrrr en kreupel te Hegermermeer over. Wat een kloate Ys. Bij Woudenberg en K-hond die kans biete wuu. Dou hest em van Lexen geven:)
   En dan een heerlijk botste snert in Sneek. Ik waa kapot!!!

   Op naar dizee winter met machtige mooie ijsvloer over de meren…….

   1. Sorry,. Site wat taalfoutsjes in… et gaat natuurlijk over Woudsend en de rest maar over heen leze. Te veul sin in….riede bliksem…..

 10. Oh, misschien heb ik wat gemist hoor, maar volgens mij had Frederic er het als laatste over, en toen waren de vooruitzichten wat minder positief. Ben nu dus ook wel benieuwd wat er momenteel op de kaarten staat

 11. Op 11 februari 2012 hebben mijn zoon (toen 10), mn vader (toen 73) en ik de Waterland Oost toertocht gereden! ( van Ilpendam richting Monnickendam en terug) Deze was 30 kilometer en m’n zoon heeft hem op hockeyschaatsen gereden. Onderweg in Monnickendam kwamen we de “heren” van de foto nog tegen. Dat was hilarisch!
  Eenmaal thuis ff een warme choco naar binnen werken (voor opa en pappa met een scheutje rum) en een gevulde koek.
  Mijn zoon had er nog niet genoeg van en ging nog even met wat vriendjes het ijs op. Ik geloof dat hij die dag iets van 40 – 45 kilometer heeft afgelegd op die hockeyschaatsen van hem. Hulde!!
  Pappa lag allang gevloerd en languit op de bank een beetje TV te kijken. 😉

  1. Die pakken herken ik. Dan hebben wij waarschijnlijk op dezelfde dag de Waterlandtocht gereden, ik dacht dat wij de ronde van 45 kilometer hadden gereden. In de avond hadden we nog een zaalvoetbalwedstrijd, dat ging nog lekker ook. Ik reed voor het eerst op klapschaatsen, dat scheelde behoorlijk wat energie. Wel een paar keer gevallen door opgevroren sneeuwranden.

 12. Ik kreeg het er niet helemaal op met mijn mobiel ook al omdat het dakraam niet helemaal open wilde en natuurlijk net te laat was maar WOW. Werkelijk overweldigende dubbele bijna 180 graden boog hier zojuist!

 13. En ja ik ben dus weer verhuisd en min of meer terug thuis! Daarom deze ook nog even 😉

 14. Sjonge wat draait de site toch lekker door en wat doen de kaarten lekker mee! Complimenten voor de heren en natuurlijk de sfeer hier.

  Zou het een verband zijn? Ik volg het wat minder vanwege een nieuwe drukke baan en dan komt er echt winter op de kaarten. Het water loopt me in de mond! Keep it coming allen, hopelijk zo weer een mooie gfs run 🙂

 15. Maar poehee, 2012.. Ik zit wat foto’s te bekijken.. kan niet kiezen.. Maak straks nog even een kleine selectie die ik toch wil delen 😉

 16. 5 februari een rondje over de Ankeveense plassen gemaakt, en een week later een officiële tourtocht over de Kortenhoefse plassen. Laat maar komen die vorst heb er wel weer zin in!

 17. 2012…kan me herinneren dat ik een flinke sneeuwpop had gemaakt (foto ga ik opzoeken) in de achtertuin. Net verhuisd naar eigen huisje en meteen prijs. Ruimte om de sneeuwbal te rollen en een flinke pop te bouwen. Tevens 1e probleempje. Sloten vastgevroren. Schuur kon ik niet in en schuifdeur ging van buitenaf ook niet. Snel naar bouwmarkt voor antivries-spray.

  Verder nog een leeg parkeerterrein opgezocht en een eigen slipcursus gehouden met mn nieuwe auto. Ik merkte toen hoe goed die systemen zoals abs e.d. werken. Heerlijk.

 18. Wat is die Gerrit Hiemstra erg zeg. Normaal bespreekt hij vijf dagen als het warmer word. Nu zegt hij alleen wat over maandag dinsdag het word zachter en warmer. Over kouder daarna hoor je hem niet. Wat een azijnzeiker is dat zeg.

  1. Zag het ook. Ben je objectief dan meld je ook dat het op termijn mogelijk winters gaat worden. Heb je het mis jammer dan. Maandje berichtgeving past niet in de huidige weers constellatie. Overigens vraag ik mij af of de zware sneeuwval in Spanje wel past in het straatje van de opwarming. Hoor je nu niets over.

  2. Mij altijd al verbaasd over (en geërgerd aan) zijn zwakke communicatiestijl

  3. “Grote vriend” Gerrit Hiemstra zit ‘m te knijpen kan ik je vertellen met de huidige weerkaarten.
   Wat ik nooit meer zal vergeten is deze quote van GH: …”De Elfstedentocht? Die komt er niet meer. De kans daarop is inmiddels minder dan een procent. Misschien dat het een enkele keer nog mogelijk wordt om op natuurijs te schaatsen, maar het wordt vooral een zaalsport”…….
   Hahaha…lachen met die Gerrit!

  4. Tja, same goes voor Peter Jan Kuipers munnikken. Eigenlijk geld het voor een groot deel van de media en ook het klimaatbeleid. Bang maken met klimaat en anders potje dood zwijgen. Super dom natuurlijk als je doel is mensen te overtuigen. Dan kun je beter fun hebben en inspireren!

   Die Gerrit ook… Beetje alpenweerman af liggen zeiken met zo’n betweterig verder dan 5 dagen vooruit heeft geen zin, waarmee ze feitelijk zeggen ons beroep is puur een vastgestelde output voorlezen. Nou knap hoor! Poepoe.

 19. Weet niet zeker of dit 2012 of 2013 was.
  Wanneperveen rib house opstap.

 20. Laatste GFS hoofdrun….. het evolueert nog niet bepaald naar een ‘zekerheidje’ qus winters weer. De lagedruk zakt niet diep genoeg waardoor het aanmodderen blijft…
  Ben benieuwd naar het Europese model…

   1. Ok Leo,

    het Europese model gaat er wél voor !

    Duimen voor het ECMWF dus 😀

 21. Ok Leo,

  het Europese model gaat er wél voor !

  Duimen voor het ECMWF dus 😀

 22. EC weer mooi hoor, op korte termijn niet super koud maar prachtige setting op lange termijn, nu hopen dat er een keer een sneeuwdekje komt te liggen, dan kan het echt gaan afkoelen

    1. vanaf volgende zaterdag de eerste ijsdag in NO-NL en vanaf dan wordt het alleen maar kouder met ’s nachts zelfs strenge vorst. Benieuwd naar de pluim voor NO-NL zo meteen

 23. Hallo weermannen! (en vrouwen)

  Ik had een vraagje, ik ben zeer nieuwsgierig naar de temperaturen momenteel (en komende dagen/weken) in verschillende dalen in de alpen op verschillende hoogtes. Omdat er al lange tijd op de planning staat om boven op de berg te slapen in de winter, nu zal dat niet snel gebeuren, ben zelfs bang dit jaar helemaal niet.
  Maar toch kan het nooit kwaad om je in deze cijfers te verdiepen.

  Wat ik eigenlijk zoek is een site waar ik (als het kan door middel van aanklikken op een kaart oid) informatie kan vinden over temperatuur, windsnelheden en luchtvochtigheid op verschillende hoogtes in de alpen.

  Kan iemand mij hiermee helpen?
  Want volgens mij kan het in de nachten kouder zijn in de dalen dan op de berg? Maar kan het ook andersom zijn? Iemand meer info over dit fenomeen en waarom dit gebeurt?
  Alvast bedankt!

  1. over je eerste vraag: moeilijk, want verschillende hoogtes kan je enkel zien op betalende sites. En dan nog …
   Misschien kan je je bezig houden met deze ICON-kaart op WX-charts. Je ziet hier de temp op 2m hoogte boven de grond. Het model is fijnmazig genoeg om er de verschillende dalen in te herkennen.
   over je tweede vraag: ja, dat is het fenomeen van de dalwind waarbij ’s nachts koude lucht van hogerop de berg omwille van de hogere gewicht naar beneden glijdt, waardoor het in het dal inderdaad kouder kan zijn dan bovenop de berg.
   Maar dat hangt wel van verschillende zaken af (vorm van het dal, hoogte van de berg, aanwezige wind, …)

  2. Staat bij mij eveneens op de zogenaamde bucket-list.
   Heb je een specifieke berg in gedachten?

   Het koudst zal bij mij ongeveer -13 geweest zijn, in het Engadin-dal. Maar ieder jaar heb je er ook wel enkele nachten die rond -25 draaien. Ik ben daar op voorzien als ik in volle winter ga kamperen, maar de puzzelstukjes vielen voorlopig nog niet perfect in elkaar.

   Bijkomend probleem: je kan ongetwijfeld in de late namiddag met een skilift omhoog met je kampeerbagage, maar skipistes worden uiteraard ook met pistebully’s klaargemaakt. Een mooie expeditie om je dromen waar te maken (maar met heldere hemel is het dat ongetwijfeld waard).

 24. Wat zo leukemie dat de sneeuwkansen in die periode van kou vanaf zaterdag er ook zijn. Dus mocht dat zo zijn dan is er inderdaad grote kans op matige tot strenge vorst. Ik zie al een week met vorst met diverse ijsdagen. Hellmannen.

 25. @Arnoud. De media staan de laatste paar dagen vol van de SSW’s. Officieel zitten we al een paar dagen met een Major SSW, maar … het is dus eerder de poolwervelverplaatsing en niet de nodige -split.
  Neemt niet weg dat de vooruitzichten wel weer wat verbeterd zijn. Het is niet zo dat de wervel gewoon verplaatst is en verder op sterkte gebleven. Hij is echt wel serieus verzwakt!
  Een dag of tien geleden (op oudjaar) had ik mijn hoop gezet op een volgende aanval op de poolwervel, die voor binnen een dag of 4 op het programma staat. Die aanval bleek al snel niet voldoende sterk te zijn om de wervel verder tot een split te brengen (opwarming tot slechts -40°C). Daarom dat ik toen wat negatief was voor de vooruitzichten.
  Maar ondertussen staat alweer een volgende aanval in de steigers die deze keer wel warm berekend wordt. Spannend wat dat wordt! Een echte split hoort in ieder geval zeker tot de mogelijkheden.

  1. trouwens, mijns inziens is het warmbloedige hoog nabij Groenland op de kaarten op 9 dagen vooruit dat je nu bij GFS ziet een gevolg van die eerste SSW:

  2. Verhelderend, Frederic, dank! En spannend inderdaad, of het dan ook de gehoopte kou gaat opleveren. Een boer zei laatst tegen me dat hij een strenge winter verwacht vanwege een uitzonderlijk grote hoeveelheid eikels uit zijn grote eik bij zijn boerderij. Uiteraard vond ik dat vooral vermakelijk om te horen en niet echt wetenschappelijk onderbouwd, maar t zou nu toch wel eens kunnen gebeuren! Ik heb inmiddels toch al naar een paar nieuwe schaatsen gekeken! 🙂

 26. Ooooh die pluim….!
  Eenieder heeft verplicht 10 minuten duimdienst voor de controle en de oper.

  1. Ik ben al begonnen met duimen. Dit is een mooie dalende lijn. Heerlijk.

  2. Het zal toch niet he… Vanwege corona gaat de tocht der tochten sowieso niet door en dan komen er dit soort berekeningen… Zou wel een goeie grap zijn hehe.

   1. Nou Roland, als ………….. dan komt ie er hoor. Ik denk dat ze dan de profs laten schaatsen en heel de rest van NL voor de tv hangt!

    1. Succes met het tegenhouden van de mensenmassa. Geen doen. Als het werkelijk zo koud zou worden heb je wel een probleem. Dan gaan net zoals nu naar Limburg maar dan nog veeeel meer mensen naar Friesland.

     Overigens heeft de organisatie van de Elfstedentocht maanden terug al aangekondigd dat de tocht niet door zal gaan.

    2. Voor de TV? Ja, ‘s-avond als ik mijn eigen toertocht heb gereden😊

  3. Ik duim ook heel graag mee, maar maak me wel nog zorgen om dat clustertje dat zelfs op 14/15 Jan nog voor 8 graden gaat

 27. Bestuur Friese 11-steden zet dan het leger in; Afsluitdijk dicht en snelwegen naar het noorden. Leden ook de toerrijders mogen met negatieve PCR-test lekker schaatsen.
  Goh wat een mooie pluim, heb ik al lang, heel lang niet meer gezien
  Wat zal dat de mens goed doen, beetje over de sloten en vaarten krassen…

 28. 11 februari 2012 organiseerde ijsvereniging “NOOITGEDACHT” Bergentheim e.o. haar 5e bruggentocht over het kanaal Almelo-de Haandrik. De tocht is 35 km tussen Geerdijk en Gramsbergen.
  Op sommige plaatsen was het ijs 18 cm dik. Toen waren er ruim 2100 deelnemers.

  1. Hopen dat we het dit jaar mogen meemaken Bert👍👍

  1. Die dag ging ik in de ochtend weg tikte het -23,5 op de autoteller richting zwartsluis. Zeer mistig je kon geen hand voor ogen zien. Ik was op weg met een maat om te gaan schaatsen bij giethoorn in de buurt. Daar aangekomen zie je de quads op het ijs rijden om sneeuw weg te schuiven. Dus wij de schaatsen aan bij een steiger en ik wil schaatsen naar het begin zak ik er in het midden door. Bleek een eendewak met een laagje sneeuw er op. Was dik -20 2meter verder reden ze met quads 🙂

   1. Die dag ging ik in de ochtend weg tikte het -23,5 op de autoteller richting zwartsluis. Zeer mistig je kon geen hand voor ogen zien. Ik was op weg met een maat om te gaan schaatsen bij giethoorn in de buurt. Daar aangekomen zie je de quads op het ijs rijden om sneeuw weg te schuiven. Dus wij de schaatsen aan bij een steiger en ik wil schaatsen naar het begin zak ik er in het midden door. Bleek een eendewak met een laagje sneeuw er op. Was dik -20 2meter verder reden ze met quads 🙂

 29. Wat een héérlijke run van EC12, prachtig ensemble ook. Zou lekker zijn eerst een pak sneeuw

 30. En inderdaad; de poolsneeuw! Ik weet nog precies waar ik (op het ijs) stond; letterlijk met mijn mond open!

 31. Zoals ik al zei; kan niet kiezen. Heel veel mooie foto’s daarvan ook. Moet daar eigenlijk een gifje van maken.

 32. Schaatspret daar waar ik geboren en getogen ben; de Devel in Zwijndrecht. Van rechts naar links mijn moeder, nichtje, dochter en ik zei de gek..

 33. Zaterdag al 1e ijsdag in NO NL…?
  GFS18 loopt binnen. Minder dan 12run. Zal komende dagen nog wel heen en weer gaan maar de WINTERtoon is gezet. Hoop dat de Siberische BEER wel bij het juiste NLstation uitstapt en niet richting de Balkan reist…..

  1. Ik vind de GFS de laatste keren sowieso een stuk minder dan het Europese model…
   Ik krijg daar jeuk van omdat je toch hoopt dst het GFS langzaam maar zeker in de pas gaat lopen met het Europese model.

   1. Zoals de GFS 18.00 run voor zaterdag 23 januari: koude ipv warme chocomel.
    Komt natuurlijk niet uit … pure meteofictie

 34. En natuurlijk de tocht der tochten voor zuidelijk Nederland: molentocht Alblasserwaard! Verder ook nog veel sneeuw- en ijspret op de Schie, in Nesselande, enz. en ijs in het Hollands Diep, de nieuwe Maas, de Zevenhuizer plas en de IJssel!

 35. De ene run is winters, weer een andere run ( wat ) minder. Maar mijn bewering voor de 21ste jan geen standvastig winterweer in Nederland blijft, wat ik ook eergisteren vermelde. Bij een enkele run is het met de hakken over de sloot, mee eens.

 36. De ijspluim voor N-NL 😉
  Maar, laten we ons nog niet té rijk rekenen. Het is nog ver weg, er is toch nog een aanzienlijk cluster dat niet voor winter gaat en sowieso zijn de sneeuwkansen (waar nu de operationele run mee komt) minimaal; is een uitbijter.

 37. Hopelijk vriezen knabbel en consoorten dood .En is het terug geen dode mus….ma ga zwijgen of tis terug …..

 38. Gfs00 lijkt nu toch met ijsdagen te komen volgend weekend… Cross my fingers

 39. Goede morgen. Nu de kruitdampen een beetje zijn neergedaald na alle euforie gisteren over wat er mogelijk zou kunnen zijn betreffende een winterse setting, gaan we vandaag weer even met de voetjes terug op aarde naar de kaarten kijken. Want zoals zo vaak is de race nog niet gelopen en er zitten nog genoeg warme verrassingen in de kaarten. En we weten wat er in de meeste gevallen met de warme verrassingen gebeurt, die komen in Nederland meestal wel uit, of ze gooien zoveel roet in het winter eten dat het opnieuw net niks wordt. En dan hebben we opnieuw een net niet moment. Ik ben er nog niet gerust op dat we de euforie van gisteren nu eindelijk kunnen gaan verzilveren.

 40. Knmi begint er ook een beetje in te geloven..Die geven nu tot 70% aan op matige vorst in de nacht komend weekend…hans, kom maar door😝😉 beetje sneeuw er overheen..mijn kids hebben nog nooit een witte wereld gezien🤷

 41. Woensdag dan weten we of deze runs een dooie mus of een springlevende mus zijn geworden…..
  De signalen zijn optimistisch 🙂🙃 maar zoals Stefan al aangaf in zijn commentaar, er zijn nog genoeg warme lijntjes in het ensemble aanwezig….

 42. Oper en Control gaan niet zo mooi mee als gisteravond, maar gemiddeld gezien is de pluim toch wel een beetje beter met meer leden die mee gaan!

 43. Mooie pluim EC. NO NL. Steeds meer leden gaan voor koud(er) weer.
  Misschien zondag 17e sneeuwfrontje over LL.

 44. Houden de servers het een beetje @jannes?

  Los van wat eruit gaat komen. De voorpret van eergisteren en gisteren is al goud waard. Buiten vorst en heerlijk zonnetje en ondertussen hier de kaarten en pluimen vol potentie.

  Alleen dat al is, zeker in deze tijd, erg fijn. Met dank aan vakantieweer.nu!

 45. Vanochtend wedstrijdjes van de plaatselijke skiclub voor de deur.
  Prachtig weer, windstil min 2( in de zon 21) Vanaf dinsdagmiddag verwachten we hier toch wel sneeuw van betekenis. Ik zal duimen dat het ook jullie kant opkomt🤞🤞🤞

  trim.69EDD749-6347-4A61-A03A-CF229F5CC0E9

  1. Prachtig. Ik hoor de stilte. Lijkt me heerlijk om daar nu te zijn maar ja…..

 46. Zo, weer onderweg naar de bossen… gisterenmiddag heerlijk een paar uur gewandeld bij Austerlitz. Opvallend: de temperatuur daalde toen we vanuit Zeist naar Austerlitz reden. ’s middags om 13.30 van 4°C naar 1°C… gedurende de hele wandeling heiig met berijpte stukken totdat we terug waren bij onze auto om 15.45.. ook toen 1°C…
  Zodra we bij Driebergen de snelweg weer opreden was het weer 4°C…
  Wat mij betreft mag er heel veel bos worden bijgeplant… extreem veel bos zelfs. Je hebt daar een microklimaat en het is zeer rustgevend…

  1. Hoi Claus. Fijn dat je hier reageert. Maar euhm, deze site is echt wel bedoeld voor weergerelateerde zaken. En als we weer op vakantie kunnen, het vakantieweer voor verschillende plaatsen in Europa en de voorpret er naartoe.
   Soms kan er al eens een zijsprongetje gemaakt worden over het een of het ander, maar boodschappen waar een of andere politieke lading aan vast hangt horen niet op onze site thuis. Er zijn meer dan voldoende andere plekken op het internet waar dat wel kan. Ik laat deze reactie van je staan, maar de volgende van dezelfde strekking gaat wel de prullenbak in. Fijne zondag nog!

   1. Hoi Fre, was ook geen kwade opzet, meer spontaan opgekomen . Zit met kromme tenen naar de webcams te kijken waar we anders over een week of twee drie heerlijk konden genieten van het skiën. De vooruitzichten op een mooie schaatsrun geven hoop op een iets andere vorm van winterse ontspanning door inspanning , als dat tenminste wel mag. En dat is nu juist wel de ellende van alles. Het raakt ons allen in meer of mindere mate, aan welke kant je ook staat.
    Maar ik duim keihard mee voor een
    mooi winters vervolg. Ook goed voor de grond en het opruimen van gewasresten en daarmee ziektes en plagen, plus dat de structuur erg verbeterd van de zwaardere kleigronden. Enige nadeel kan natuurlijk zijn dat veel accu’s die het door de zachtere winters wat langer hebben volgehouden, het dan massaal gaan afleggen. Nou ja, eerst nog ff een paar dagen tot we in de meer zekere termijn komen. Keep up the good work hier allen, en een fijne zondag

 47. Ik kan alvast verklappen dat de PARA run van de GFS (die de oper binnenkort gaat vervangen) wel met een zeer winterse run komt!

   1. Bericht was eigenlijk bedoeld voor andere site Hans. Dus was een foutje. Maar ik lees hier regelmatig mee. Wel een hele mooie site hier. Complimenten voor Leo, Ronaldo en Frederic en Jannes!
    Ik zal blijven posten op de site waar ik dat nu doe. Het beste voor iedereen hier en duimen dat winter nu echt komt Hans 🙂

     1. Geen aparte fout want had beide sites open staan. Dacht dat ik postte op de andere site van Johann. Sorry Koninks maar echt onbewust. Goed wknd nog!

     2. Geen steek veranderd hé!
      Klik maar op z’n naam. Even gauw gekeken en zie dat jij alweer vaak in de clinch ligt met auteur en andere reageerders. Succes daar….

     1. Excuses moderator 🙂 maar nu moest IK even mijn gelijk halen en de waarheid laten zien
      😉
      Haal deze en bovenstaande t/m 12.12u maar weg, lijkt me beter.

 48. GFS Para wel héél erg koud. Zuid Scandinavië overdag -25 / -30 °C en LL strenge tot zéér strenge vorst!
  Wel ver weg nog maar al is het alleen maar voor de sfeer…. 🙂

   1. Een enorme voorraad kou aanwezig in het noorden welke afzakt naar het zuiden…… nu nog werkelijkheid.

    1. Als ik deze verdeling bekijk dan hebben de USA dit keer geen kou te pakken. Of zie ik iets over het hoofd? Met uitzondering van Canada lijkt het redelijk mee te vallen daar. Nu hopen dat dit ook zo blijft.

     1. Canada sowieso normaal…. ehh.. gewoon koud, winter. USA Rocky’s ook winter en rest lijkt mij vrij gemiddeld Mark. Maar dat kan samen gaan met Europa weten we inmiddels 🙂

 49. Spannend, spannend, spannend!
  Om de haverklap checken of we nu eindelijk eens de worst op mogen eten.
  Zo sterk als de signalen zijn, het kan toch bijna niet anders dan dat het nu goed komt?

  Ook even een praktische vraag: is er een knop op Android om direct naar de laatste berichten te gaan. Op de laptop wel, ideaal!

 50. Het is zo stil, dus ik dacht even kijken naar het iets meer serieuzere run van GFS12z te kijken. Het laag zakt rond de 21ste teveel door naar het zw, waar door de kou ons niet kan bereiken. Zo blijft mijn bewering staan. En ja het klopt kan zo maar bij een volgende run weer anders zijn.

  1. Nou Kris kom maar eens op met wat kaarten of berichten. Laat eens wat zien.

     1. Wat weet ik niet?was paar jaar geleden nog op site van Hajo degene die zei dat het geen winter zou worden dat ik ging bbq remember .

 51. Een keer een mindere run(s) is niet gelijk einde winter.. morgen kan het weer andersom zijn

 52. Toch lijkt het tm de 18e vrijwel zeker. Daar geven veel gfs members nog kou aan.

  Ecmwf laat ook pas vanaf de 19e een groepje warmere oplossingen zien.

  Gezien de (te) warme schattingen van gfs tot dusver denk ik toch echt wel (hyper)lokaal de dubbele cijfers in de min te gaan zien op de 17e/18e

 53. De kaarten zijn weer ouderwets dramatisch vanavond,wederom de dooie mus .Helaas het is niet anders

Comments are closed.